pondelok 7. januára 2013

Behať pri menštruácii?

Či budete behať počas menštruácie, alebo nie, je na vás a vašich pocitoch. Za vaším rozhodnutím nebehať, môže ale často stáť pocit nekomfortu z vybranej menštruačnej pomôcky. 

Vložky a tampóny asi poznáte každá. U bežkýň sa asi vo viacerých prípadoch stretneme s používaním tampónov, pretože sú diskrétne a pohodlné. S tampónom zvládnete bez ťažkostí aj dlhší beh. Bohužiaľ niektoré ženy sú zo zdravotných dôvodov odkázané na používanie vložiek, čo pri behaní asi nie je úplne najlepší a najpohodlnejší variant.

Už niekoľko rokov ale na trhu existuje alternatíva, je ňou menštruačný kalíšok. Je čoraz viac dostupnejší a teší sa obľube u stále viacerých žien. Sama ho používam už niekoľko rokov a beh je s ním pohodlný. Na Ústeckom polmaratóne som ho mohla dokonca vyskúšať v závode a nesklamal ani pri takom dlhom a namáhavom behu. V podstate ani neviete, že ho máte. Má veľké plus aj z ekonomického a ekologického hľadiska a určite ti bude spoľahlivou pomôckou aj pri niekoľko hodinových behoch ako napríklad maratón. Samozrejme závisí na sile tvojho cyklu.

Čo to menštruačný kalíšok je?

Menštruačný kalíšok je silikónový pohárik, ktorý sa zavádza podobne ako tampón. Pri správnej starostlivosti vydrží podľa výrobcu okolo 10 rokov. Pohárik sa pravidelne vylieva, umyje a opäť zavádza. Pred každým cyklom je ho nutné vydezinfikovať vyvarením alebo použitím dezinfekčných tabliet. U žien použvajúcich kalíšok ešte nebol zaznamenaný syndróm toxického šoku. Predáva sa v dvoch veľkostiach v závislosti na veku a pôrode. Pohybuje sa v cenovej reácii 400-700 českých korún a dokonca môžete zakúpiť aj české kalíšky od výrobcov Yuuki alebo Ladycup.

Tu nájdete aj starší článok o kalíšku - Menštruačný kalíšok..

A opäť je na nete akcia - http://www.vykupto.cz/praha/12351-menstruacni-kalisek-luno-postovne-zdarma

Bežkyňa

7 komentárov:

  1. Já bych určitě běhat nešla ani kdyby já nevím co :) Mám šílený bolesti, takže to je jediné období, kdy se cpu práškama a kňučím, ať mě zastřelí, protože stejně nic nezabírá.

    O kalíšku jsem četla poprvé až od tebe. Ani jsem nevěděla, že něco takového existuje. A pořád se mi to nezdá :) No jo, já holt "miluju" nové věci :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A na bolesti ti to cvicenie celkovo nepomohlo? :-O

      Odstrániť
    2. Trochu pomohlo a doufám, že když přidám na pravidelnosti, tak to bude ještě lepší. U mě hraje roli ještě stres. V Novém roce jsem udělala tlustou čáru za tím zlým, tak snad budu pak sportovat ať se děje cokoliv :)
      A třeba se jednou na nějakém běhu potkáme. Alespoň jeden malý závod chci zkusit už v tomhle roce ;)

      Odstrániť
    3. Lenielko, zkus cvičení podle Mojžíšové ;-) Cvičila jsem ho jako mladá, kolem 15 let a jako jediné mi to na bolesti pomohlo.

      Odstrániť
  2. minulý týden mi dorazil, tak jsem zvědavá jak blázen na moje "poprvé" :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Každý váš komentár ma poteší. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...