utorok 5. júna 2012

Niečo málo k môjmu chudnutiu

Asi by bolo fajn napísať aj niečo o tom ako som chudla, schudla a chudnem. :)

Začala som v januári. Podarilo sa mi úplnou náhodou zhodiť asi dve až tri kilá. A povedala som si, že by bola hlúposť to nevyužiť.

Na jednom fóre som sa dozvedela o nejakom bazálnom metabolizme a čítaním som sa dostala k webu kaloricketabulky.cz. Na ňom si môžem zadávať, čo za deň zjem a ono to počíta príjem kalórií. Vypočítalo mi to môj bazálny metabolizmus okolo 1520kcal na deň. A ak chcem chudnúť mala by som za deň mať pomer príjem/výdaj okolo 1200kcal. Lenže ako to zariadiť? Keď denne musím zjesť 1520kcal aby moje telo fungovalo správne? 10% z príjmu spálim trávením, ale stále mi tam zostávalo navyše približne 200kcal. No hladovaním to teda správne nepôjde. A ja som chcela chudnúť správne, zamedziť JOJO efektu.
Logicky mi vyšiel jedine ten šport.
Kamarátky zrovna na fóre kam chodím ospevovali DVD od Cindy Crawford - Formuj svoje telo. Objednala som si ho a odhodlala sa cvičiť. Prvý krát tajne keď som bola sama doma. :) Bolo mi trapné nadskakovať pred priateľom. A nebolo to také strašné. Druhé cvičenie už som zvládla aj s domácim publikom. Časom som si kúpila aj sporttester - meria tep a aspoň približne počíta spálené kalórie. Takže som si mohla zapisovať do tabuľky, koľko som spálila a samozrejme sa o to viac najesť. Jednym cvičením šlo dole cca 350kcal.

A počuli ste už niečo o správnej tepovej frekvencii pre chudnutie/redukciu? Keď sa tak čítam, tak mi príde, že cele chudnutie je jedna matematika.
Známa mi poslala odkaz na web STOBu, kde sa dá ta správna tepovka spočítať. Musíte si odmerať váš tep v klude a potom ho spolu s vekom zadať do kalkulátoru. Pokiaľ sa pri cvičení budete udržovať v tejto tepovej frekvencii, mali by ste spaľovať tuky. A mne ako ideálny nástroj na cvičenie vo svojej tepovke prišiel stepper. A zrovna jedna slečna na nete nejaký ponúkala za fajn cenu. Takže som k cvičeniu podľa DVD pridala aj stepper.
Jasné, mohla som chodiť do fitka, ale vyhovovalo mi, že môžem cvičiť, kedy chcem a nemusím kvôli tomu nikam dochádzať. Fajn je na to podľa mňa aj orbitrek. Jeden máme za domom v takom tom parku pre seniorov. Občas si tam chodím zacvičiť. A plávanie tiež nie je na zahodenie, prípadne rýchla chôdza. Pri behu je aspoň zo začiatku tep moc vysoký.

A aký je stav dnes? Za cca 5 mesiacov odkedy som sa odhodlala?
Z pôvodných asi 72kg (nie som si úplne istá na koľko som začínala, zapisovať som začala pri 68kg) mám 58kg.
Z pôvodných 110cm cez boky (merala som sa pod zadkom, nie cez) mám 91cm.
Brucho zo 71cm na 62cm.

Bežkyňa

7 komentárov:

  1. Ahojky :) Tak bezva, už to funguje ;) Takže si tě jdu hned přidat ;) Můžu se zeptat, jak často jsi cvičila tu Cindy a jestli jí můžeš doporučit? Já jí mám taky totiž doma :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Sú tam dva workouty. Cvičila som jeden deň Workout 1, druhý deň Workout 2. Tretí deň pauza. Ale to som ešte nemala kondičku. Myslím, že keby som ju cvičila teraz tak cvičím 6dní na striedačku W1 a W2 a siedmy den pauza.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To jsou úžasné pokroky! Moc gratuluji :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Díky, hlavne mi to príde strašne jednoduché. :) A so športom je to aj bez nejakého obmedzovania sa v jedle. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. To je úžasné!! U mě to šlo mnohem, mnohem pomaleji...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem. Hlavne, ze to ide. Doba nie je az tak dolezita. A pomale hubnuti je zdrave hubnuti. :)

      Odstrániť
  6. Ahojky! Moc tě obdivuju, jsi opravdu šikula!! Chci se zeptat, začala jsem po novém roce běhat, dýchání mi nedělá problém, ale už po 6 dnech běhání mě začalo bolet pravé koleno. teď jsem si kvůli tomu dala na 14 dní pauzu, takže bolest ustoupí ale chodím místo toho na alpping, kde bolest kolene zase cítím. Kvalitní boty na běhání mám. Nevíš co s tím? Nevím jestli mám běhat i přes bolest(protože bych strašně ráda:-D) ale nechci si zase ve 20 ublížit, abych pak vůbec chodila..Taky máš někdy problém s koleny?
    Přeju ti mnoho úspěchů a ať se v letošním roce ten marathon povede!!:))

    OdpovedaťOdstrániť

Každý váš komentár ma poteší. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...