
Ako som včera písala, že pečiem chlebík, toto je výsledok. :) Je vynikajúci, vláčny a vlhký, mňam. Suroviny som trošku upravila, čo sa týka pomeru a to nasledovne.
- 220g žitného kvásku
- 360g žitnej celozrnnej múky
- 400g pšeničnej celozrnnej múky
- 470ml odstatej vody
- 15g soli
- 15g rasce
- 1 zemiak uvarený v šupke rozdrobený na drobno
- semiačka ľanu, dyne, slnečnice, konopné,...
Celý kvások zmiešame s žitnou múkou a vodou, dobre zamiešame. Prikryjeme utierkou a necháme cca 2,5hod prekvasiť. Kvások takto oživíme a rozmnožíme. Pokiaľ si chceme odobrať kvások, urobíme tak práve po prekvasení a odoberieme 220g. Správne prekvasené cesto je blné bubliniek. Cesto som dala do formy pekárne a nasypala som semiačka a namrvila v šupke uvarený, samozrejme ošúpaný zemiak. Túto zmes som potom zasypala múkou zmiešanou s rascou a soľou. Pekáreň som zapla na program celozrnný chlieb. Keď pekáreň začala spracovávať cesto ešte som ho trošičku pomúčila. A pred pečením som na ceste urobila nožom zárezy aby mi nepopraskala kôrka.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
Každý váš komentár ma poteší. :)