piatok 8. júna 2012

O správnej tepovej frekvencii

Viete, že pomôcť chudnutiu sa dá aj cvičením v správnej tepovej frekvencii? Poznáte tu svoju? Používate sporttester na sledovanie tepu a spálených kalórií?

Najlepšie je samozrejme ísť na vyšetrenie, kde Vám tu správnu frekvenciu zistí špecialista. Ale na internete nájdete aj kalkulačku, ktorá vám to spočíta aspoň približne. Mne bola odporučená kalkulačka na webe STOBu - www.stob.cz.
Musíte si zistiť svoju kľudovú tepovú frekvenciu. Ideálne si odmerať tep ráno po prebudení sa. Najlepšie cez víkend, keď sa preberiete sami, nie budíkom. :) Na odkaze je presný návod.
Ja som si svoju zmerala pomocou svojho sporttesteru. Nasadila som si ho a pustila si ho asi na desať minút, kedy som ležala a nič nerobila. Po desiatich minútach som si odpísala priemerný tep - cca 69 tepov za minútu. V kalkulačke mi vyšlo, že pre redukciu by som mala cvičiť v pásme 127-137 tepov za minútu.
Za tých pár mesiacov, čo aktívne cvičím, mi najviac vyhovuje cvičenie na orbitreku. Už som písala, že ho mám pri baráku v parku pre seniorov. Prípadne plávanie - u plávaní obyčajných pŕs si správny tep držím úplne v pohode. A doma mám pre prípad núdze stepper. K nemu si občas do ruky vezmem 1kg činky. A fajn je aj rýchla chôdza.

Aby malo moje behanie nejaký zmysel, mala by som behať pri frekvencii 152-162, to je taký pohodový výklus. V tomto sa musím zlepšiť. :) Behám vo vyššej a neviem sa prinútiť spomaliť. Behanie v správnej frekvencii by malo zlepšiť kondičku a výdrž. Čo potrebujem, kedže chcem behať vytrvalostne.

Bežkyňa

12 komentárov:

  1. Ahooj :)) sporttester bohužel nemám.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj :), uvažuji o koupi sporttestru ;). Mohu se zeptat, jaký máš a přibližně za kolik? :) Popř. kde jsi koupila ;) Děkuji :-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Halley, ja mam sigma pc woman 9. Stal asi okolo 700CZK.

      Odstrániť
    2. Ááá, na ten jsem koukala a zamlouvá se mi :).. Jsi s ním spokojená? Jak je to se signálem? ;)

      Odstrániť
    3. Blbne iba pod vedenim alebo pri kolejich. Inak v pohode. :)

      Odstrániť
  3. Ahojky, já mám multifunkčí hodinky z hrudním pásem a jsem s tím strašně moc spokojená..ale tajně toužím po nějaké aplikaci s GPS :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Sporttester mám, ale nikdy se při běhu neudržím ve správné tepové frekvenci, protože mě pomalý běh nebaví :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som si dnes dala 8km a snazila som sa drzat tepu. Bezala som strasne pomaly, ale bolo to prijemne. :)

      Odstrániť
    2. Ani mě to nebavilo asi první dva týdny co jsem se v něm držela, vlastně pomalu i rychle běžet se musí nejdřív člověk naučit :) po těch dvou týdnech mě už i ta nízká rychlost bavila a hlavně je to nejlepší na namožené svaly z posilování dny předtím :)

      Odstrániť
  5. Instantaneous http://sspa.edu.ru/ are loans
    are money advance loans which can be payable on your upcoming spend verify.
    This loan scheme may be the best source of quick money to get a quick time period.
    The loan permitted is limited as to the value or even the
    capability in the borrower to pay. Ordinarily, realitybowhunting.com suppliers consider the amount of the borrower’s up coming shell out examine.

    Though the quantity borrowed is limited, considering the fact that xtory.mireene.com are short-term loans, the borrower won't be obtaining complications in having to pay regular monthly instalments, once the loan is in the higher quantity.

    OdpovedaťOdstrániť

Každý váš komentár ma poteší. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...