pondelok 25. júna 2012

Menštruačný kalíšok..

.. je super menštruačná pomôcka, ktorú odporúčam uplne každej babe aj žene. S ním nebudete o mesiačikoch ani vedieť. A ak športujete, vyhrali ste 2x. Kalíšok je úplne ideálny na športovanie.



Ako to funguje? Kalíšok má tvar pohárika a dole má stopku. Zavádza sa ako tampón, ale má plus, že u neho ešte nebol zaznamenaný syndróm toxického šoku. Je ekologický. Nevzniká z neho odpad. Je totiž na viacero použití. Výrobca uvádza až 10 rokov. Vždy ho iba vypláchnete a po cykle vydezinfikujete vyvarením alebo dezinfekčnými tabletami. A zároveň je ekonomický. Spočítajte si koľko ročne utratíte za vložky/tampóny? Kalíšok stojí od 400,- kč. Stopku si odstrihnete, keď sa s kalíškom naučíte manipulovať.



Veľa dievčat má problém s tým, kde si ho budú vyplachovať keď sú v škole či v práci. Pokiaľ máte slabé krvácanie, stačí vypláchnutie ráno a večer v pohodlí domova. Pri silnejšom, bez možnosti vypláchnutia v umývadle stačí fľaša s vodou v kabelke. Ja osobne sa nehanbím a aj na WC mimo domov si idem kalíšok vypláchnuť. Však krvácame všetky, prečo by som sa mala skrývať?
Dovolím si povedať, že kalíšok vás naučí mať rady svoje telo.
Ako veľké plus je, že krv zostáva počas dňa v kalíšku a nie je k nej dobrý prísun vzduchu. Vznikne slabý podtlak. Takže krv nemôže podliehať hnilobným procesom.

V dobe, keď som sa o ňom dozvedela, bol v ČR zohanteľný iba Mooncup. Vozili ho dobrovoľníčky z Anglicka. :) Pamätám si, že som si pre neho šla do lekárne v nemocnici u Františka. Je to asi 5 rokov. Teraz je na trhu už noho značiek. Časom som si kúpila ešte český Yuuki. Oba mi vyhovujú, nemám námietky. Sú si podobné.


Ďalší český výrobca je Ladycup. Ten má dokonca na výber rôzne farebné varianty s krásnymi vrecúškami.



S kalíškom som už skúsila rôzne športy. Iba plávať som sa s ním ešte neodvážila. Beh je úplne bez problémov.
Dnes som skúsila aj aerojógu a ani obrátené polohy s kalíškom neboli problém. Nepovolil, nepretiekol. Všetko ako má byť.

Ak váhate a máte nejaké otázky, pýtajte sa. Rada vám odpoviem. Ja si už život bez kalíška neviem predstaviť. Je to proste bomba. Som rada, že som sa o ňom dozvedela a že som nemala predsudky. Uľahčila som si život. :)

Bežkyňa

Edit: Dopĺňam ešte pár vlastných fotiek. Na obrázkoch je tampón o.b. comfort a mooncup veľkosť B. Zároveň dve varianty ako pri zavádzaní kalíšok poskladať.




24 komentárov:

  1. Líp by to napsat nešlo :) mám i pocit, že co jsem s kalíškem začala, mám menstruaci o něco slabší, méně bolestivější a prostě klídek. A představa tamponu i vložek je mi vyloženě odporná... z nás se nedostává jen krev, ale i tkáň a to se asi do tamponu nevsákne... Se nedivím, že se plno dívek cítí tak nějak nehygienicky při těhle dnech. Máš i pravdu v tom, že kalíšek pomůže naučit mít se ráda... najednou dívce dojde, že tenhle cyklus je normální a v pořádku a vůbec ne nepříjemný, i když pár dní může trochu trápit (ale to není námi ale to společností okolo)

    A chci nový pytlík! Ale asi bych si nedokázala vybrat, chci všechny z fotky :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja úplne vážne uvažujem, že ich začnem šiť a predávať na flére. :) Len nemam šijací stroj. :D

      Odstrániť
  2. Článek mě úplně dostal! Fakt jsem o tom ještě neslyšela. Fakt se s tím dá běhat a bez problému sportovat? Mě to přijde trošku velké...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Runnerka, oproti tampónu je to väčšie. Ale kalíšok je ohebný a prispôsobí sa telu. Po tom, čo si na neho zvykneš a odstrihneš stopku o ňom ani nevieš. Nie raz sa mi stalo, že som na neho úplne zabudla. Doplním článok ešte o jedny fotky čo som robila kedysi pre porovnanie s tampónom.

      Odstrániť
    2. Jo.. A fakt sa s tým dá bez problémov športovať. Možno ti bude mesiac dva trvať kým to celé vychytáš, ale nechce to vzdávať. Mne teda všetko fungovalo hned, ale mám kamarátky, ktorým prvé cykly trochu pretekal. Časom to vychytali.

      Odstrániť
  3. Pááni, o tom jsem nikdy neslyšela! Velmi mě to oslovilo, asi si to ještě někde proštuduju a pak uvidím, třeba si ho i pořídím!

    Uží si dovolenou! :).. Kam vůbec jedeš? ;) (smím-li se ptát :) )

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Wow, tak to ti moc přeji! To bych si také nechala líbit. Z Chorvatska jsem se vrátila předevčírem a vela jsem si to užila :)

      Odstrániť
    2. Díky Halley, má byť aj krásne počasie. :)

      Odstrániť
  4. Tak to vypadá zajímavě, i když já stejně zůstanu věrná svým vložkám.
    - Stejně, teď je mi to na nic, když jsem už 3 měsíce nedostala menstruaci. Achjo, to jsou problémy. A gynekoložka mi řekne že to je normální, že když to nepříjde do 5 měsíců, mám si přijít na vyvolávačku. Ale alespoň mám klid:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Klér, tak keď sa ti podarí nabehnúť na poriadnu stravu a priberieš, malo by to byť zase ok. Ja neviem ako som na tom s cyklom. Mám antikoncepciu, takže umelý cyklus.

      Odstrániť
  5. Sestra ho dostala na vánoce. Moc mě nelákal, ale když vidím ty krásné barvičky tak se možná přídám ke kališníkům :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som moju sestru obdarovala na Vianoce tiež a je rada. Kalíšok nosí a používa. :)

      Odstrániť
  6. Vůči kalíšku jsem docela skeptická, kamarádka ho má, pochvaluje si ho, ale já mu pořád nějak nevěřím.. tampony jsou tampony :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď skúsiš kalíšok tampóny zavrhneš. Osobne som kedysi používala iba tampóny. Raz som potom nemala kalíšok poruke a musela som si dať tampón. Bolo to strašné. Úplne vysušoval, cítila som ho. Vadil mi a hodne. Takže odvtedy buď kalíšok alebo vložku. Byť tebou tak sa toho fakt nebojím. Prečo myslíš, že si voči nemu taká odmeraná? :)

      Odstrániť
  7. Tyjo, mám z toho celkem respekt. Trochu mě to děsí, abych pravdu řekla. :D
    Já jsem věrna tampónům. I když i ty mě pěkně štvou ... koho by to taky bavilo, žejo.
    Nicméně kalíšek nezavrhuji, třeba k němu někdy v budoucnu najdu cestu. :) Dobrý článek.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Uvidis, ze ked vyskusas, nebudes chciet inak. :D Drzim palce, neboj sa toho.

      Odstrániť
  8. Docela zajímavé, po přečtení dalších informací jsem se rozhodla, že si ho koupím, tak uvidíme. Díky!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Taky už mám vlastní kalíšek ale ještě jsem do nestihla vyzkoušet. Mám do teprv týden :)
    Pamatuju si, že jsem o něm četla kdysi dávno v Cosmu a šokovalo mě to. No a teď taky jeden mám.
    Dlouho jsem přemýšlela nad velikostí a nakonec zvolila ten větší, je mi 29 a jsem při těle, mám sedavé zaměstnání a sportuju. jsem fakt zvědavá jaký bude v praxi. S.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite daj vedieť ako ti to ide a nenechaj sa odradiť prípadnými prvotnými neúspechmi. :)

      Odstrániť
  10. Zdravím. Ja kalíštek používam už niekoľko mesiacov, no aj keď mi vyhovuje po spomínanej ekologickej stránke ako aj ekonomickej a pod., bohužiaľ mi preteká... :-(
    preštudovala som si všetko možné na nete a vyskúšala aj obe veľkosti, aj rôzne druhy prekladania ho pred vložením, no nič nepomáha... Obdivujem sa, že napriek tomu som sa k tampónom nevrátila...
    Neviem ako to zmeniť, aby som s ním bola 100%...

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Už nikdy více tampony nebo vložky. Kdo jednou zkusí, už nechce jinak. Krom čištění vodou v nejsilnějším dnu (protože jinak stačí ráno a večer doma) nevím o žádném problému. Oproti tomu tampony, nebo vložky, to by byl sloh. Co mám kalíšek, zapomínám, že to mám. To se mi dříve nikdy nepovedlo.

    OdpovedaťOdstrániť

Každý váš komentár ma poteší. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...