nedeľa 3. marca 2013

Správna podprsenka na behanie?

Správna podprsenka na behanie je pre bežkyňu, okrem bežeckých topánok, najdôležitejšia súčasť oblečenia. Prečo je športová podprsenka pri behu tak dôležitá? Určite ste si všimli, že vám pri behu prsia rôzne poskakujú. Tento pohyb namáha väzivové púzdro prsníka a pokožku. Časom sa behaním v nesprávnej podprsenke môže väzivové púzdro poškodiť a prsia vám povisnú. Viditeľnejšie poškodenie môže byť u obdarenejších žien, ale ani vy s menším poprsím nemáte vyhraté. Spočítajte si koľko pri behu urobíte krokov a koľkokrát vám prsia poskočia. Aj malé prsia potrebujú pri behu oporu. Tú vám dá správna športová podprsenka.
Najdôležitejšie je samozrejme pri výbere poznať svoju správnu veľkosť. Ak si nie ste istá, pozorne sa premerajte a pozrite sa do tabuliek uvedených nižšie. Ak máte správnu veľkosť podprsenky, mala by na vás vyzerať asi nejako takto (obrázok napravo), slečna naľavo má nesediacu podprsenku. Prípadne si prečítajte môj starší článok Nosíte tu správnu podprsenku?
Zdroj: http://caresse.cz/navody/jak-vypada
Dobrá športová podprsenka by mala pevne držať po obvode a by mať dostatočne veľké košíčky. Prsia by nemali byť stlačené na hrudi, ale mali by byť položené v pevných košíčkoch, ktoré ich udržia bez pohybu.
Určite sa nenechajte pomýliť reklamami na "športové podprsenky", tzv. lambady. Tieto podprsenky nedávajú prsiam pri pohybe absolútne žiadnu oporu a sú vhodné maximálne na spanie.


Osobnú skúsenosť mám s podprsenkou Freya active 4391. Predáva sa v štyroch farbách - Charcoal, Black, Red a Nude. Nosím veľkosť 65DD (na podrpsenke 30DD) podľa uvedenej tabuľky a najviac sa mi páčila šedozelená Charcoal.
Podprsenka má široké nastaviteľné ramienka, zapínanie je na tri háčiky. Vyrobená je z materiálu Coolmax, ktorý perfektne odvádza pot. Je veľmi pevná. Prsia sa pri behu vôbec nehýbu, takže dáva požadovanú oporu. S čistým svedomím ju môžem odporučiť každej bežkyni. Dokonca v roku 2008 jeden z modelov Freya active vyhral cenu časopisu Health & Fitness o najlepšiu športovú podprsenku na trhu.
Ak by ste si chceli podprsenku vyskúšať, v Prahe ju zakúpite v obchode BraExpert v Lucerne. Podľa ich webových stránok ju predávajú za 1195,- českých korún. Prípadne si ju môžete objednať naslepo bez skúšania napríklad z Anglicka. Tam ju predávajú približne za 29,- libier. Ja som to riskla a odpovedá naozaj uvádzanej veľkosti.
Ďalšia veľmi slušne vyzerajúca podprsenka je od firmy Panache - Panache sport. Pár slov nám k nej povedala Karolína, ktorá vlastní novootvorený obchod s podprsenkami Správna podprsenka, Na hrázi 3 na Prahe 8 a podprsenky Panache má v ponuke:
„Sportovní podprsenka značky Panache byla na trh uvedena v roce 2011 a její vývoj trval více než tři roky. Na rozdíl od většiny sportovních podprsenek nestlačuje prsa k hrudi, ale naopak je mírně odděluje. Tím je dosaženo o 83% menší pohyblivosti prsou než u běžných sportovních podprsenek. Výhodou je rovněž zapínání na tři háčky a možnost sepnout ramínka na zádech do kříže. Také vnadnější sportovkyně mohou vyzkoušet úžasnou podporu této podprsenky, jelikož se vyrábí až do velikosti košíčku H. Tuto sportovní podprsenku můžete zakoupit v obchodu Správné podprsenky.“
Podprsenka je v predaji za cenu 1299,- Kč.
Ester, s ktorou behávame na Nike tréningoch, nosí podprsenku z H&M:
Sportovní podprsenka z H&M je naprosto dostačující i pro pravidelné sportovkyně. Elastická látka a příjemné tvarování umožňují podprsenku využívat na všechny druhy sportu. Vedle velkého výběru barev je velkou výhodou i cenová dostupnost.

Prevod obvodu hrudníka medzi EU a UK číslovaním.

Prevod košíčku medzi EU a UK číslovaním.

V tejto tabuľke nájdete obvod hrudníka v EU číslovaní a obvod cez prsia v UK číslovaní. Je to z dôvodu, že anglické číslovanie podprseniek je presnejšie. Pre prevod na náš košíček použite tabuľku pre prevod veľkostí košíčku.


Freya Active

Panache Sport
Tento článok som napísala v auguste (srpen) 2012 a bohužiaľ mám odvtedy o pár čísiel menšiu podprsenku. :) Tak len doplním, že aktuálne na behanie nosím už aj ja športovú podprsenku z H&M a je fakt fajn, ale skôr na menší hrudník. Ak máte väčšie prsia, určite do dobrej podprsenky investujte, nie je to najlacnejšia záležitosť, ale vyplatí sa vám.
V ČR už nájdete niekoľko obchodov so skúsenými predavačkami, kde vám poradia správnu veľkosť a kde kúpite obe spomínané podprsenky Freya aj Panache.

Prikladám odkazy na mne známe obchody:
Praha:
Caresse - Korunní 32, Praha 2
Správná podprsenka - Na Hrázi 3, Praha 8
Bra expert - Vodičkova 34, Praha 1 + Nuselská 3, Praha 4
Dolly - Kamenická 25, Praha 7
Le chaton - Vodičkova 20, Praha 1 + Opletalova 18, Praha 1

Brno:
Quell's - Třída Kpt. Jaroše 1921/2a, Brno

18 komentárov:

  1. ja mam adidas women racer supernova ... je skvela a hlavne vypada dobre i jako top.

    Akorat nevim jak facha na vetsi prsa, ja jsem totiz na nule :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak já mám právě ony lambády..ale do fotka to stačí..neběhám, takže takovou nepotřebuji..Možná ale po nějaké lepší kouknu na léto na tenis :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mám Freyu active tu šedozelenou (zakoupeno v Caresse) a ačkoliv dělá špičatá prsa právě protože není kompresní, podpora je naprosto výborná, prsa se ani nehnou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S freyou mám úplne rovnakú skúsenosť a tričko tie prsia vždy trosku zmačkne, tak ani nie je vidieť, že je do špica. Je to podľa mňa jedna z naj športových podprseniek.

      Odstrániť
  4. páni, ta proměna!!!! nechce se mi věřit, že jsi udělala z těch špalků takový hubený páratka během jednoho roku jen během a zdravou stravou!!! asi si tě dám do mobilu jako inspiraci, protože ty nohy máš super!!!

    nevíš váhu nebo míry před a po? pro představu?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vaha bola cca 72kg a miery boky 110cm(teraz 90cm) a pas 73cm(teraz 62cm). :)
      Vaha mi teraz rastie, ale dufam, ze to su naozaj svaly. :D

      Odstrániť
  5. Teda to je fakt super článek. Když člověk zajde do adidas nebo nike, tak jsou tam hrůzy strašný pro větší prsa a já už myslela, že jinou než http://www.shockabsorber.co.uk/products/active-range/active-multi-sports/ neseženu.
    Díky!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie je vôbec zač. :) Mala som ho sem dať už dávno! Vidíš na shock absorber som úplne zabudla. Kedysi som od nich mala jednu skvelu podprsenku, ale objednavala som ju z netu a velkost vobec nesedela. :( A kto vedel, ze sa mi raz prsia zmensia. :D

      Odstrániť
    2. Já právě mám 2,co seděly perfektně, ale nějak se zmenšuju v obvodu a přes net se mi to právě kupovat nechtělo (předtím jsem si je koupila přímo v UK,když jsem tam byla jako au-pair). Takže mě článek fakt potěšil ;) A lepší se zmenšovat, než zvětšovat :D

      Odstrániť
  6. Panache posielajú aj na Slovensko, či nie? Ď.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Hey I knοw thіs is off topic but I was ωοndеring if you
    knеw of аnу wіdgetѕ I could add to my blog that аutomaticаlly tweet my newеst twitter
    upԁatеs. Ι've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

    Here is my website :: Emergency Locksmith Solihull

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj všichni,

    chtěla bych Vás poprosit o vyplnění dotazníku, který je zaměřen na velikosti podprsenek D+, výsledky nejen poslouží k vypracování mé diplomové práce, ale měly by hlavně pomoci ke zlepšení podprsenek v této velikosti. Moc Vám děkuji Monika

    http://32813.vyplnto.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Mám veľkosť 36F, predtým 38F, žiaľ moje prsia po schudnutí 35 kg nielen značne poklesli, ale aj stratili na objeme, takže potrebujem naozaj kvalitnú športovú podprsenku, inak už pri 2-3 poskokoch trpím, akoby mi šlo odtrhnúť prsia. Preto si kupujem podprsenku Panache Sport, naozaj zdvihne moje prsia o 25 cm vyššie, pekne ich vytvaruje, intenzivne fixuje, takže beh nie je bolestivý, no žiaľ, asi po 3 mesiacoch nosenia sa začnú trhať ramienka od košíčkov, v tomto strihu majú možno efektný tvar, no pre mňa nepochopiteľné zúženie pri vstupe prednej časti ramienok do košíčka, toto miesto nie je ani nijako spevnené, keď to už zúžili. Takže po 3 mesiacoch sa ramienka odtrhnú, žiaľ. A tiež mávam odreniny v podpazuší či pod prsiami, keď sa veľmi potím. Napriek týmto nedostatkom ju aj napriek vysokej cene kupujem, pretože stav mojich pŕs si vyžaduje vytvarované košíčky s kosticami a silnú fixáciu.
    No pokúšam sa nájsť strih, ktorý vydrží dlhšie...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj, děkuji moc za suprové recenze a nápady :) A i za suprový článek, samozřejmě! Já jsem nedávno našla tuto stránku zde, kde jsem hledala také nějaké sportovní podprsenky, ale bohužel, jsem tam nějak nenašla značku panache... Nevidíte ji tam někdo? Já totiž ne :(

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Tak to se teda rovnou přiznám, že tyhle podprdy by mi byly asi trochu velké. Mám více atletickou postavu, takže jsem prsa zdědila po tátovi. Ale má to jednu výhodu, nemám problémy právě se spodním prádlem. Spíše teď vybírám nějaké fajn gadgety. Hodně pokukuji po sportovních hodinkách, které by mi při běhání měřily výkony. Já vím, že vy všechny to asi máte, ale já jsem v tomhle vždycky sto let za opicema. :O :D

    OdpovedaťOdstrániť

Každý váš komentár ma poteší. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...