nedeľa 23. septembra 2012

Ako som začala behať

Katka ma v komentároch poprosila, či by som nenapísala ako som začala behať a čo sa dialo s mojou postavou.
Upozorňujem, že som predtým nikdy nebehala a nerobila skoro žiadny šport. Od januára 2012 som cvičila so Cindy Crawford a potom pridala stepper.

Behať som začala na svojej služobnej ceste vo Francúzsku. Objednali sme si s kolegyňou hotel s bazénom a posilňovňou aby som mohla cvičiť aj tam, lenže problém bol, že bazén otvárali až v dobe, keď sme už museli byť na ceste na školenie a zatvárali už snáď okolo ôsmej a my sme si chceli užiť aj mesto.. Musela som vymyslieť niečo iné a kolegyňa chodievala občas behať. Rozhodla som sa k nej pridať a skúsiť to. Hneď za hotelom bola pekná, asi 1km dlhá trasa popri pláži, kto by to nebral? :) Vtedy som už mala niečo naštudované o správnej frekvencii pri chudnutí, ale nevedela som absolútne nič o joggingu a behu atp. Vážila som vtedy asi nech nekecám 63kg? Aspoň to som si poznačila v tej dobe na www.kaloricketabulky.cz. Snažila som sa udržovať si ten správny tep, ale to nešlo behom, takže som skôr joggovala. Asi 9-10min/km. Takto som behala vo Francúzsku asi týždeň a pol a zistila som, že ma to strašne baví. Ešte pred odletom domov som si kúpila pás na mobil na ruku a stiahla som si aplikáciu Nike+. Stihla som s ňou bežať ešte naposledy pred odletom na pláži za hotelom.
Prvý zaznamenaný beh.

Hneď po návrate som sa rozhodla pre kúpu bežeckých tenisiek, vedela som, že beh mi ostane a nebudú to vyhodené peniaze. :) No a vyrazila som na svoj prvý beh Prahou. Mala som v pláne ubehnúť 2-3km, lenže som sa stratila a nakoniec z toho bolo 3,5km. Ale čo ďalej? Behať len tak bez cieľu? Vtedy ešte web Nike bol pred zmenou a fungoval tam Nike trenér. Podľa svojich schopností vám to nastavilo tréningový plán a ja som si nastavila, že chcem v pohode ubehnúť 10km a že som začiatočník. To mi asi strašne pomohlo aby som nestagnovala. V marci 2012 som dohromady ubehla 11,6km s priemernou rýchlosťou 9:06min/km. V apríli už podľa tréningového plánu som ubehla 83,45km s priemernou rýchlosťou 8:21min/km. Tento údaj je ešte trochu skreslený práve Nike tréningami, pretože som si aplikáciu nechala bežať aj pri rozcvičke.

Apríl 2012
Keď nad tým spätne premýšľam, úplne som prestala brať ohľad na nejaký tep a proste som behala ako mi to šlo. Vidíte, že na konci apríla som už ubehla 8km. :) Na kalorických tabuľkách mám ku koncu apríla váhu 60kg. Ale takýto rýchly začiatok asi nie je pre každého, musíte počúvať signály svojho tela. Zžite sa s ním a nesnažte sa prehliadať, čo vám hovorí. Desiateho apríla som bola na svojom prvom Nike tréningu. Už som ich tu mnohokrát spomínala. Organizuje ich Nike ako prípravu bežcov na ich 10km beh We Run Prague a sú zdarma pre každého. Spoznala som tam mnoho fajn ľudí a stretávame sa už aj mimo oficiálne tréningy a tam vznikol aj nápad na časopis.

Máj 2012
V máji 2012 som nabehala 93,01km v priemernom čase 8:05min/km, opäť skreslené účasťou na tréningoch. V máji som si dala aj svojich prvých 10km na chate. :) A ďalšie mesiace už to bolo rovnaké, iba trochu rýchlejšie.
A čo sa týka postavy? Určite mám svaly, ale nie je to nič, čo by nevyzeralo žensky, proste pevnejšia postava. Aby sme my ženy vyzerali ako nejaké kulturistky, museli by sme držať špeciálne diéty a posilňovať s mega objemami, takže žiadny strach. :) Z vytrvalostného behu budete mať pekne tvarovanú postavu, pekáčik buchiet na brušku, pevný zadok.. Samé pozitíva a sociálne istoty!

Ak by vás z mojich začiatkov zaujímalo viac podrobností, pýtajte sa v komentároch. Rada odpoviem a doplním na čo som zabudla.

Bežkyňa

21 komentárov:

  1. TO JE SUPER, ŽE SI TO TAK ZAZNAMENÁVÁŠ! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Čo si papala pri chudnutí? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Všetko, ale vyhýbala som sa pivu a nezdravým českým obedom, meníčkam v práci a podobne. Nosila som si do práce krabičky, počítala som si kalórie. Dopoludnia sacharidy, večer bielkoviny. Ale ako bežec musíš časom presedlať na viac sacharidovú stravu, tj. cestoviny, ryža a tak. Vynechávať prílohy je blbosť. A hlavne jesť kvalitné potraviny, šunky, maso, mliečne výrobky. Pred kúpou obvyklých potravín som začala čítať zloženie a prípadne som hľadala zdravšie alternatívy. Pila som iba čaje a vodu, žiadne osladené vody. Ovocie, zelenina, syry.

      Odstrániť
  3. Tak to je super, jak to máš poznačené všechno. Můžu se zeptat. běháš i v zimě?? Já se odhodlávám k tomu, že začnu taky běhat. Říkala jsem si, že začnu až nastoupím na VŠ do olomouce..což se stalo minulý týden..už to tam mám celkem prolezené všechno, takže vím kam by se dalo běžet..akorát se bojím, že si ted dva tři týdny zabehám a potom se mi nebude chtít ve velké zimě..:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Markét, neviem. Minulú zimu som ešte nebehala. V každom prípade to mám v pláne. Už mám nakúpené teplé oblečenie na zimné behy. :) Pripadne určite vuzijem moznost behat na páse v posilke.

      Odstrániť
    2. Já minulou zimu běhala a musím říct, že je to mnohem lepší než na jaře nebo v létě. Ve městě není tolik lidí a protože je zima, tak to motivuje běžet rychleji. Já si v zimě vylepšila svůj čas na 8 km skoro o 10 minut :) Jediné důležuté je dýchat nosem a vydechovat pusou, jinak by ses mohla nachladit :)

      Odstrániť
  4. já bydlím na vesnici a vím, že tady na mě bude každý čučet, až vyběhnu... nejblbější výmluva, já vím.. ale já k tomu jednou dozraju..a na to se těším:-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak vybehni za humna. Môj otec tiež behal na dedine ako mladý a nakoniec s ním behala polovica rodiny. :)

      Odstrániť
  5. hezky jsi to napsala, vlastně je to parádní a dáváš takhle ostatním velkou inspiraci :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Super článek. Já teda zatím běhám tím vycházkovým tempem, ale brzo se snad dopracuji :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tak pro mne článek na jedničku - běhání mne baví, ale nevím "jak na to" - tím nemyslím jak běhat, ale jak správně běhat :-)... myslím, že tedy spoustu věcí si mi osvětlila :-)... jaký program na běh - aby to měřilo trasu a rychlost teď používáš, nebo jaký je dle tebe nejlepší a jestli funguje na mobilu i bez stále připojení k netu? a ten Nike trenér funguje stále? A poslední věc :-) - jak to děláš, máš trasu hned za "barákem" nebo prostě dojdeš/dojedeš do nějakého parku/lesíku kde beháš?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Díky Adele, po polmaratóne môžem povedať, že behaj tak ako ti to príde prirodzené. Aby ťa nič nebolelo.
      Ja používam Nike+ a funguje aj offline, zosynchronizuje sa ti ked budes online. No a ten trener prave odkedy to updatovali nefunguje. Dufam, ze zase bude. :( Chyba mi to.
      Trasu mam doslova hned za barákom a druhú asi 2km od, takže to stejne celé behám. Chodím tu do divokej šárky je to prirodna rezervacia, ci ako sa to nazyva. :)

      Odstrániť
  8. Super článek a pro mě skvělá inspirace. Taky běhávám. Ale vždycky to bylo tak, že jsem u toho vydržela jen pár dnů a pak se na to zase na měsíc vykašlala. Ale teď už od srpna běhám pravidelně aspoň 3-4x týdně. Nejraději bych běhala každý den, ale někdy mi to prostě kvůli učení nebo počasí nevyjde(já vím, to jsou jen výmluvy..každý si najde půl hodinky :) ) Jediné co mi vadí je že tam kde bydlím, není moc dobrých tras na běhání, ale snažím se furt hledat nějaké nové trasy. Chtěla bych si taky pořídit nějaký přístrojek na měření kolik uběhnu a jaký mám tep. Teď to beru jen na čas, abych byla tak za 25-30 minut doma a vlastně je mi jedno kolik km zaběhnu. Ale je pravda, že vidím pokroky. Mou trasu momentálně zaběhnu bez zastavení, píchání v boku (konečně jsem začala správně dýchat :D ) a za tu stejnou dobu zaběhnu čím dál víc a rychleji :)

    Můžu ser zaptat co si myslíš o běhaní kuřáků? protože já jsem kuřák, ale nemyslím si, že by to byla nějaká extra překážka. Vím, že je to svinstvo a snižuje mi to výkon, ale zajímal by mě tvůj názor :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dominic ono zase behať každý deň tiež nemusíš. Myslím si, že 3-4x je akurát. Minimálne jeden deň by si si v každom prípade mala dať pohov.

      O behani a fajčení si nemyslím nič. :) Len to, že ťa to mlže spomaľovať, pretože môžeš mať zahlienené pľúca a možno pri behu kašleš. Sama som príležitostný fajčiar. Rozumej, fajčím raz za uhorský rok na pařbe. :) A viem, že sa mi potom zle pri behu dýcha a mám zasvinené pľúca. Odkedy behám a športujem tak som aj fajčenie dosť obmedzila a fajčím už iba možno priemerne jednu/dve cigarety mesačne. Koľko cigariet denne vyfajčíš?

      Odstrániť
  9. Super motivační článek.. :-), můžu se zeptat kdy jsi přesně začala běhat?někdy potom lednu? Ptám se, protože jsem začla běhat někdy v únoru, na stáži ve Finsku, dokonce mi vůbec nevadila ta zima a motivací mi byl právě We Run Prague.. Jenže s blížícím se návratem a po něm jsem úplně běhat přestala a závod se nekonal..=/. Teď se do toho chci zase opřít, jak mi nastane režim ve škole.. jen si nedokážu představit, že bych byla schopná třeba příští rok běžet ten půlmaraton jako ty! Možná ten Nike,.. no jsi mi velkou inspirací..=D!
    P

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ty běháš takovou chvilku? To jsi mě teda fakt překvapila!!! A dodala jsi mi sílu, že i já to můžu zvládnout za půl roku :D :D Děkuji mockrát!!!

    P.s: Aby žena vyzerala ako kulturistka musela by do sebe cpát steroidy :D Krutá pravda (i když vlastně pozitivní, protože to znamená, že můžeme dělat vše a přesto budeme stále ženy! :o))

    OdpovedaťOdstrániť

Každý váš komentár ma poteší. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...