utorok 24. júla 2012

Čítate?

Čítanie je môj koníček už od detstva. Vtedy som mala najradšej troch pátračov alebo slávnu päťku. :)
Knihy milujem dodnes.
A za posledný rok som si strašne uľahčila život. Objednala som si z Amazonu čítačku Kindle 3.


Mnoho ľudí čítačkám ešte neprišlo na chuť, hovoria, že im nenahradí tú vôňu knihy a šušťanie strán. Pre mňa je to úplne naopak. Vďaka svojej knedličke čítam častejšie a viac. Mám ju stále so sebou. Má svoje miesto v kabelke/batohu vždy. Pridala som k svojej kontrole pri odchode z bytu: Kľúče mám, peniaze mám, telefón mám, balzám na pery mám aj Kindle mám.

Aby sa mi dobre nosil, mám k nemu aj krásny obal.


Trh s elektronickými knihami sa stále zväčšuje a je teda stále menší problém, si knihu do čítačky zaobstarať. Hlavne knižné novinky.
Existuje aj web, kde si môžete stiahnuť staršie tituly zadarmo - http://palmknihy.cz/free/index.php.

Okrem kníh mi do čítačky každé ráno chodia noviny od iDnes - iDnes pro Kindle.
A mám predplatné časopisu Respekt priamo od Amazonu.
Pevne verím, že časom sa čítačky rozšíria tak a budem si môcť kúpiť aj iné obľúbené časopisy.

Čítačka Vám vydrží nabitá približne mesiac. Knihy si do nej môžete nahrať buď pomocou USB z počítača vo formáte .mobi. Jednoduchšie však je poslať si knihu na svoj kindle mail a pomocou wifi vám príde cca za 5 minút. Amazon vyvinul aj program do počítača. Stačí na knihu v zložke kliknúť pravým myšítkom a zvolit Send to Kindle.

Ďalšia vychytávka je pre uživateľov prehliadača Google Chrome. Existuje aplikácia Push to Kindle. Akýkoľvek článok, ktorý vás zaujme, prevedie do formátu pre čítačku a pošle vám ho na váš kindle mail. Takže si ho potom môžete v kľude prečítať napr. cestou v MHD.

A čo vy a knihy? Čítate? Klasika alebo máte tiež čítačku? :)

Čítali ste už nejaké knihy o behaní?
Pre mňa je najkrajšou knihou o behaní kniha Born to Run - Zrozeni k běhu od Christophera McDougalla. Tak ak radi beháte a čítate, určite si knihu nenechajte ujsť!
Je o bežcovi, ktorý nedávno umrel - Micahovi True a o Tarahumarských bežcoch žijúcich v Medenom kaňone. Autor sa pohráva aj s teóriou, prečo beháme a že vytrvalostné behy sú pre človeka prirodzené. Ž naše telo je stvorené preto, aby sme behali. :) No proste je to strašne pútavé a hltala som to.
Ešte stále mám rozčítanú knihu O čem mluvím, když mluvím o běhání od Harukiho Murakamiho. Tá ma ale tak moc nebaví a popri nej čítam iné veci a stále ju odsúvam na druhú koľaj. Nie je taká záživná.

Poznáte aj nejaké iné knihy o behaní?

Bežkyňa

4 komentáre:

  1. Knihy sú moja závislosť :) Za 3 roky som ich prečítala viac než 100 a to vôbec nemám čas :) Nad čítačkou som dlho rozmýšlala ale tiež sa radím k tým ľudom čo hovoria že im to vôňu a knihu nenahradí, viem ušetrí to veľa peňazí aj všetko oplatí sa to, ale ja mám rada klasické knihy. Keď niekam idem, nemohla by som ju brať zo sebou, napríklad v autobuse by som nevedela čítať, tam môžem počúvať len hudbu nič iné :) Každopádne výborný článok :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pěkný článek, mám taky kindle, je to super věc, hlavně na cesty! Jen obal na něj nemám dobrej budu si muset časem koupit lepší, už jsem jeden reklamovala, mám na ně celkem smůlu, to je tím, že kupuju v ČR :(
    Běhání bych ráda přišla na chuť, zatím se nedaří, zkusím si přečíst doporučovanou knížku, už jsem o ní hodně slyšela, ale nechápu, co může být záživného na tom číst o běhání :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zajímavý článek a jeden z mála, který by mě ke koupi asi přesvědčil. Já si ale většinu knížek půjčuju a čtečka je mi nesympatická.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Se čtečkami se setkávám v MHD denně a musím říct, že to čtení nejspíš ulehčuje. Určitě je to lehčí do tašky než samotná kniha. Já čtení miluju, ale s příchodem internetu je čtení už na druhé koleji. Čtu jen ve vlaku, když jedu z Brna domů a naopak. Jinak se dívám spíš na filmy (nejde o ulehčení od čtení; nesnáším větu - proč čteš knihu a nepodíváš se radši na film) a seriály. Teď o prázdninách mám ale hodně času a tak filmy a knihy střídám. Mám ráda klasickou literaturu a nejbližší je mi naturalismus a realismus. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Každý váš komentár ma poteší. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...