štvrtok 7. novembra 2013

Výlet na Island - časť prvá

Niektorí ste už na FB zachytili odkaz na fotky z Islandu a možno sa tešíte na report. :)
Fotky nájdete na odkaze - Iceland OCT2013.

Na cestu som vyrazila z Prahy 24.10. a letela som s Jet2 do Edinburghu. Odtiaľ už spoločne s kamarátom do Rejkjavíku so spoločnosťou EasyJet. Cesta úplne v pohode, časový posun dve hoďky ani moc nebolo cítiť. Pristávali sme pred ôsmou hodinou miestneho času. Ešte v bezcolnom priestore sme sa zastavili nakúpiť pivo. Na Islande je totiž obmedzený predaj alkoholu a je aj celkom drahý, takže sa oplatilo nakúpiť ho ešte na letisku. :)

V príletovej hale už na nás čakal Honza. Keflavík je od Rejkjavíku vzdialený asi 40km, takže nás ešte čakala kratšia cesta autom. Z krajiny sme nič nevideli, pretože už bola tma. Krátko sme sa ešte zastavili v centre, ale neboli sme moc oblečení, predsalen rozdiel v teplote, na ktorú sme zvyknutí, bol velký a fúkal celkom studený vietor. Pozreli sme si Hallgrímskirkja a zastavili sme sa na Perlane.

Pohľad na Rejkjavík v noci z Perlanu
"Doma" sme večer posedeli aj s ostatnými obyvateľmi guesthouse a plán na ráno bol vyraziť čo najskôr, mali sme pred sebou nabitý program a niekoľko sto kilometrov.
Prvá zastávka našej cesty bol Þingvellir - národný park. Na tomto mieste v roku 930 vznikol jeden z najstarších parlamentov na svete a zároveň sa tu stretávajú tektonické dosky - severoamerická a euroázijská.

Þingvellir
Odtiaľ sme pokračovali ku Gejzírom, podľa najväčšieho gejzíru Geysir sa hovorí takto aj ostatným gejzírom. Ten sme však chrliť nevideli. Nafotila som menší - Strokkur, ten vystrekoval cca každých 8 minút. :) Bolo to niečo úžasne! Keby som mala čas, dokázala by som sa na to pozerať celý deň. Ten pocit ako vám Zem duní pod nohami a ako voda "dýcha"..

Strokkur
Ďalší bod programu bol obrovský kaskádovitý vodopád Gullfoss. Mohli sme sa pozerať iba zhora, pretože kvôlí poľadovici, z vodopádu sa rosilo, bola spodná cesta uzavretá. Tá masa vody bola neskutočná.

Gullfoss
Tentokrát presun autom trval dlhšie, všade okolo nádherná krajina a vredu pred nami obrovská sopka Hekla. Človek nevedel, kam sa skôr pozerať, čo skôr fotiť, čo kilometer, to úplne iná krajina. Všade ste videli pasúce sa ovečky, sem tam kone. Raz tráva, za chvíľku všade sneh.

Vyliezli sme si na menší kopec. :)
Krátka zastávka na Stongu - je to rekonštrukcia dobového obydlia. A kúsok ďalej sme sa pozreli na vodnú elektráreň pod jazerom Bjarnalón - Google mapy. Nádrž je hore v kopcoch a dole sú turbíny. :)

Stong
Odtiaľto sme to stočili späť k pobrežiu a napojili sme sa na hlavný okruh okolo Islandu na cestu číslo 1 (Ring Road). Na fotke asi najkrajšia sopka. :) V diaľke sme videli ostrov Vestmannaeyjar.


No a hneď vedľa cesty sa nachádza ďalší vodopád - Seljalandsfoss. Tu sme si dali kafíčko, kartou zaplatíte aj v pojazdnom stánku, čo bola výhoda. V podstate som si vôbec nemenila koruny na ISK. Za vodopádom vedie cesta, riskli sme to a aj keď to bolo celé zľadovatelé, šli sme. Nefotila som, pretože tam striekala voda. Vyliezli sme úplne mokrí a ja trubka som si ráno nedala šošovky, takže to dopadlo takto. :D


Seljalandsfoss a v pozadí asi Eyjafjallajokull
A zase tradá pár kilometrov na tretí naplánovaný vodopád Skogafoss. Tu bola možnosť vyjsť aj hore nad vodopád, takže sme šli na vyhliadku, moc pekné miesto neďaleko mora s výhľadom na Katlu.

Skógafoss
Slnko sa pomaly približovalo obzoru a pred nami bola posledná zastávka - mys Dyrhólaey aj so západom slnka. :)

Dyrhólaey
Noc sme trávili v mestečku Vík, kde sme mali zaplatený hostel, ale nakoniec so šťastím sme dostali izby na hoteli. :) Na recepcii pracovala rodáčka zo Žiliny (ešte raz ďakujeme :) ). Po večeri a ubytovaní sme sa ešte rozhodli ísť von. Pod Eyjafjallajkull je schovaný malý termálny bazén Seljavallalaug  ide sa k nemu cca 20min pešo, celkom zážitok v noci a iba s čelovkami, chvíľu sme blúdili, ale našli sme to. :D

Pláž vo Víku
Do vody sa šlo v pohode, bola vlažná, tak sme sa presunuli k prameňu. O to horšie sa nám potom do tých cca 2°C vyliezalo. :D Všade bola úplná tma a bola nádherne vidieť obloha. Akurát polárna žiara nikde. Pri spiatočnej ceste nádherne svietil mesiac, tak sme sa zastavili, že si ho vyfotíme. Zrazu mi Honzík hovorí, aby som sa otočila.. WOW, bola tam. :)

Polárna žiara
Bohužiaľ sa objavila len na chvíľu, šli sme na hotel, obliecť sa do teplejšieho, ale zmizla a cca do jednej v noci sa už neukázala, tak sme to vzdali, teda ja skôr, zaspala som v aute. :D

Pokračovanie čo najskôr. :)

PS: Prosím o váš hlas v súťaži o najsympatickejšiu bežkyňu. Díky moc. :) Hlasovať sa dá každý deň myslím.

4 komentáre:

  1. Krásne fotky, úplne neskutočná krajina, musel to byť moc fan výletík.:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super fotky! Az ma to tam laka ist pozriet :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tiež sme boli na Islande a zamilovali sme si to tam natoľko, že sme tam boli potom ešte dvakrát. :) Je pravda, že som si musela zvyknúť na zimu. Som vcelku teplomilný tvor. Ale funkčná vlnená bielizeň robí divy a zahreje aj keď je fakt nepríjemná a vliezla zima. Na budúci rok, pokiaľ to Covid dovolí, tam chceme ísť treba na dva mesiace, v Reykjaviiku prenajať byt a pracovať tam na diaľku. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja na Island spomínam strašne rada, pretože to bol môj veľký krok k tomu, aby som začala aktívne športovať a niečo so sebou robiť. Objavila som tam tajomstvo saunovania, otužovania a tak teda prvé čo som urobila, keď som prišli domov, bolo šetrenie na nový bazén a následne saunu s ochladzovacím jazierkom. A nelitujem teda vôbec ničoho. :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Každý váš komentár ma poteší. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...