štvrtok 18. apríla 2013

Nemyslite len na seba - poďte darovať krv!

Kamarátka to volá hra na upírov, aj keď je to vlastne opačne, nechávate sa vysať! :)

Áno, myslíte si správne, dnes som sa konečne po rokoch odhodlala ísť darovať krv a mám z toho strašne dobrý pocit. Dúfam, že krvička pomôže tam, kde je treba. Bola som na Karlovom námestí vo Všeobecnej fakultnej nemocnici. Prvý pokus bol už včera s kamarátom, ale to by som nebola ja, aby sa niečo nestalo... Zabudla som si kartičku poistenca... :) Takže dnes ráno nasledoval pokus číslo dva, kartičku aj občianku som si pribalila, veľa som deň pred pila a ráno som si dala žitný chlebík s masielkom a džemom. Na Fakultné transfúzne oddelenie som dorazila okolo 7:30. Prečítala som si poučenie a vyplnila som dotazník, potom mi vzali vzorku krvi a absolvovala som pohovor s pani doktorkou. Všetko dopadlo dobre a mohla som ísť na vysatie. :) Bola som strašne nervózna, ale nakoniec to nič nebolo, len tá ihla bola fakt obrovská! Trvalo to asi 10 minút, kým sa naplnil vak, medzitým sme sa rozprávali so sestričkami, ktoré sú mimochodom moc milé, a s jednou slečnou, ktorá tiež darovala. Obávala som sa, či mi nepríde nevoľno, ale odišla som po svojich. Pätnásť minút som ešte sedela v čakárni a tlačila si na ruku. Pred odchodom som od sestričiek dostala pripináčik za prvé darovanie, je moc pekný a mám sa znova ukázať až za približne pol roka, vraj som moc chudá. :D

Teraz sa cítim trošku zmätená a nemyslí mi to, to ale nie je nič nové. :D A je mi trošku zima, do dňa by to vraj malo byť zase O.K.

Čo vy? Chodíte tiež darovať? :)

Premýšľam aj, že sa prihlásim aj do registra darcov krvotvorných buniek. Nabudúce si vypýtam dotazník. Info nájdete na webe www.darujzivot.cz.

17 komentárov:

  1. Ráda bych darovala, ale jehel se bojím, omdlívám a už jsem při odběrech krve několikrát zvracela. Nesnáším to moc dobře. Myslím, že bych byla při darování jen přítěží a dělala velké starosti doktorům.. :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je nepríjemné! Tak ja nabudúce darujem aj za teba. :)))

      Odstrániť
  2. Já chodím "darovat" krevní plazmu na Hradčanskou, je to odměna 400kč za odběr, ale i tak si myslím, že dělám něco užitečného. Pro studenty je to ideální kombinace výdělku a pomoci ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jj, tam to poznám, tam mám Dr. :) Zrovna sa o tom darovaní bavili s nami sestričky. Že si mladí ľudia ničia týmto žily a potom v starobe s tym môžu byť problémy. Ako často tam chodíš?

      Odstrániť
    2. Jednou za tři týdny, může se za dva, ale rozhodla jsem se chodit radši míň. Proč by se tím ničily žíly, to mě zajímá? Já měla žíly vždycky "dobrý", nikdy nebyl problém je najít a vzít mi krev. Asi to ničí žíly podobně jako kapačky a tak, nebo že je to pumpování krve nazpět náročné na žilní stěnu nebo tak?

      Odstrániť
    3. Kačí, presne ti nepoviem. Len proste hovorila, že darcovia, čo k nim chodia a chodia aj na plazmu maju zničené žily.

      Odstrániť
    4. Zajímavý, to musím vyzkoumat. Asi se zeptám tý doktorky na plazmě, je vždycky milá ;-)

      Odstrániť
  3. Mám to v pláně hned jak mi bude 18 :) ..bohužel teď ještě nemůžu

    OdpovedaťOdstrániť
  4. fuha, ja by som aj krv chodila darovať, ale mám slabu anemiu, takže asi ťažko by som bola vhodným darcom.

    Jarná Giveaway

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jen když to čtu, hlavně o té velké jehle, tak se mi zatmívá před očima. Když jdu na očkování, tak mám zavřené oči a když jsem byla posledně na odběru tak před 5 lety, tak mně museli dát bonbón, abych se dala dohromady :D Ale aspoň jednou bych to chtěla překonat a jít i kdybych měla u toho mít v uších hudbu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No keď mi tú inlu pichajú, tak sa tiez nemôžem pozerať, ale potom mi to už nevadí.

      Odstrániť
  6. šli jsme s přítelem darovat když nám bylo čerstvě osmnáct. Jeho vzali a taky získal krásný odznáček a vitamínky, ale mě né, protože mám málo červených krvinek a mohlo by mi to uškodit...no nic, snaha byla.;) Pak jsme šli párkrát darovat plasmu, kde se krvinky vracejí do těla. Jsi statečná!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ty taky! Tiež by som chcela ísť s priateľom raz. :)

      Odstrániť
  7. jsem dárcem několik let, takže tě vítám mezi námi :) je to fajn pocit, ne?

    OdpovedaťOdstrániť

Každý váš komentár ma poteší. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...