štvrtok 21. februára 2013

Tenkrát poprvé - špaldová múka a Banánovo-kokosové muffiny od Kim

Keby som na Kiminom blogu nenašla tento recept (a keby ho kamarátka nedala na svoj FB), tak by som asi ešte dlho neskúsila špaldovú múku. Už ste o nej počuli? Ja sa priznám, že som vedela, že také slovo existuje, ale to je asi tak všetko. Dnes som teda trošku googlila a dozvedela som sa, že špaldová múka je druh pšenice, z ktorej vlastne naši predkovia vyšľachtili dnešnú pšenicu a že obsahuje viac bielkovín a minerálnych látok, dokonca aj vlákniny a lepku. A obsahuje menej cholesterolu, vraj dokonca žiadny. Je vhodná aj pri držaní diéty, pretože aj napriek vysokému obsahu živín má malú kalorickú hodnotu. :)
Ráno som sa teda zastavila v Country life a kúpila som si celozrnnú špaldovú múku a teraz neskoro večer som sa pustila do pečenia. Skoro to vyzeralo, že sa na to dnes vykašlem. Nechcela som blbnúť s behaním a zašla som si po príchode z práce do fitka aspoň na rotoped, jazdila som asi 40 minút a prišla som celkom unavená. V tomto fitness som bola prvý krát, máme ho pár metrov od baráku a prišlo mi fajn, tak akurát. :) Majú tam aj solárko, tak hneď ako budem môcť, zájdem si aj do neho. Ale späť k muffinom. (Už som ich vytiahla z rúry. :))


Banánovo-kokosové muffiny zo špaldovej múky


  • 2 hrnčeky špaldovej celozrnnej múky
  • ½ hrnčeka trstinového cukru
  • ½ hrnčeka mletých ľanových semiačok
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžičku škorice
  • štipku soli
  • ½ hrnčeku nastrúhaného kokosu
  • 3 zrelé banány
  • ¾ hrnčeka nízkotučného mlieka
  • ½ hrnčeka jogurtu
Do "suchej" misky dáme múku, cukor, pomleté semiačka, práčok do pečiva, škoricu, soľ a kokos, suroviny premiešame. Do "mokrej" dáme misky popučené zrelé banány, mlieko a jogurt. Zamiešame a prilejeme obsah "mokrej" misky do "suchej" a premiesime. Nadávkujeme do formičiek a pečieme na 170°C približne 35-40min. Ja som piekla cca 40, ale mám plynovú rúru a teplota mi trošku kolísala.

Už sme stihli jeden zjesť s O. a je to vážne mňamka. Mám radosť, že sa mi špaldová múka dostala pod prsty, budem sa snažiť využívať ju pri pečení čo najviac. Nevidím dôvod používať klasickú múku, keď ju môžem nahradiť zdravšie. :)

7 komentárov:

  1. :) Já ji mám na pečení nejradši, přijde mi, že má lehce oříškovou chuť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ty se ti povedly! Vypadají opravdu lákavě. Zjistila jsem, že moučníky ze špaldové mouky mají úplně skvělou chuť, takže ji taky ráda používám :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Chybí mi tam čokoláda. Ale ta mi chybí ve všem :D
    Já na pečení moc nejsem, ale snažím se čas od času upéct něco zdravějšího. Jako první jsem začala používat právě špaldovou mouku. Zatím se mi žádný recept s ní nepovedl ale :/ Nevím kde dělám chybu :(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja čokoládu nejako moc nemusím. :) Fakt výnimočne. Ja som skôr na slané.
      Kde robíš chybu? To ti neporadím, mne sa pečenie vždycky podarilo. :D Nech som piekla čokoľvek (teda ja si prd pamätám, ale nevybavuje sa mi nič, čo by sa nedalo zjesť! :D). A muffiny sú tak jednoduché, že to ani nie je práca s tým. :) Také langoše, kysnuté rôzne buchty, kde sa cesto musí miesiť, to sa mi už nechce robiť tak často. :)

      Odstrániť
    2. Tak to já se můžu vzdát všeho, ale čokolády ne. Takové Granko mi doma nikdy nechybí :D
      Třeba se v dalších pokusech budu jen a jen zlepšovat. :)

      Odstrániť

Každý váš komentár ma poteší. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...