sobota 11. augusta 2012

Naša túra

Cesta domov a všetko okolo prebehlo úplne v poriadku. Neobišlo sa to ani bez mojej žalúdočnej nervozity, ktorú mám vždy pred tým, než niekam vyrazíme. Dorazili sme o druhej v noci, popili s našimi na privítanie. Chlapi si to teda pretiahli až do rána. :D

Jedna z pohľadníc. Autor Karol Plicka
Štvrtok bol oddychový deň. Potrebovala som iba do mesta do T-mobile kvôli novej micro SIM a na poštu aby som mohla poslať pohľadnicu do Číny. Chcela som aj nejakú peknú pohľadnicu Martina. Neuveríte, ale nezohnala som. Tak mám aspoň maľbu našich hôr aj s popiskami, ktorú rovno posielam do Brazílie a jeden záber na naše centrum. Pri hľadaní pohľadníc som sa dostala až do turistického centra a tam ma čakalo krásne prekvapenie. Mali tam zadarmo množstvo pohľadníc, asi tak 20 rokov starých. Sú na nich zachytení ľudia cca v roku 1960 v krojoch a deti pri rôznych hrách. Podľa mňa z toho budú mať ľudia, hlavne zo zámoria, radosť. Proste ideálne na postcrossing. No a pohľadnice boli zadarmo. Normálne by ich už asi nikto nekúpil. Tak som si ich vzala viacero.

Zastavili sme sa ešte v športe, kúpila som si tam kompresné návleky na lýtka od Mizuna a nebola by som to ja, aby som si nekúpila aj nejaké blbosti. :D Krásnu zelenú fľašu Nalgene - samozrejme super na hory a hneď sme ju využili. Pekne mi ladí s novým baťohom a krásne sa zmestí do sieťky na boku, voda je vždy poruke. A nádherný zelený termo hrnček Primus.
Večer som nám nachystala jedlo na celý deň, nabalila si veci na prezlečenie do ruksaku. Na www.geochaching.com som našla po ceste aspoň 10 kešiek. Všetky som si zaznačila do mapy a uložila do mobilu, aby sme ich mohli nájsť. (Mimochodom lovíte niekto kešky tiež? :) Budíček bol v pláne o 5:00. Vstali sme, všetko šlo ako po masle. Vyrazili sme okolo šiestej, počasie vyzeralo dobre, vrcholky boli pod mrakom, ale to sa ešte cez deň zdvihne a bude dobre. O siedmej sme boli v Zajacovej, začiatok našej trasy. Autom nás tam hodila, pretože koniec túry bol na inom mieste.

Po návrate
Výstup začal. Trekingové palice som samozrejme mala so sebou. Mám už svoje vlastné, vybral mi ich ocino. Teleskopické. Neviem, či ste s nimi už niekedy šľapali, ale odporúčam!
Zhruba po 10-tich minútach výstupu to začalo. Ako príbeh z To nevymyslíš. Teraz sa tomu už smejem. :D O.  si všimol, že sa mu odlepil kúsok podrážky na špičke. Za chvíľku aj na druhej. Postupne sa mu začali olupovať obe po celom obvode. Ušli sme niečo cez 2km, kým mu podrážka odpadla úplne. Guma bola celá spráchnivená a proste sa rozpadla. Ešte nikdy som niečo také nevidela. Dlho v nich nechodil a takto sa nám pomstili. Najedla som sa aspoň čerstvých čučoriedok, čo rástli na stráni, kam sme sa dostali a otočili sme to späť. :D Mamina sa pre nás celá nadšená vrátila.
Ovečky na Lysci
Museli sme vymyslieť plán B, opakovať trasu nemalo význam. Nestihli by sme to do večera prejsť celé. V obchode so športovými potrebami otvárali až o deviatej. Tak sme sa otočili doma a prezuli sa. O. si našťastie hneď na prvý pokus vybral nové topánky. Doma sme si ešte dali kávu no. 2 a vyrazili aspoň na Lysec (1380m n. m.). Je to krásna túra z Jasenskej doliny, trvá tak dve až tri hodiny. Záleží ako rýchlo sa vám chce ísť. :) Hore sme odlovili kešku pod vrcholom, zapísali sme sa do knihy. Dokonca sme stretli baču s ovečkami, ktoré sa priamo na kopci pásli. Počasie bolo akurát, ani moc nefúkalo. Takže nakoniec skvelý deň.

Dnes sme chceli zopakovať pôvodnú trasu, ale predpoveď bola nič moc. Rozhodli sme sa že ráno uvidíme. Uvideli sme, že z toho nič nebude. Je zatiahnuté a občas prší. Na celodennú túru to nebudeme riskovať. Hore môže fičať. Kopce nám neutečú a môžeme ísť nabudúce. S ocinom a Emou sme si ráno aspoň rekreačne vybehli a teraz oddychujeme. Píšem sem, chystám pohľadnice, plánujem ďalšie túry nad mapou..

Bežkyňa

Prvý pokus o prechod Malej Fatry

Výstup na Lysec (1380m n. m.)
PS: Spálila som za celý deň cca 2000kcal. :)

15 komentárov:

  1. ahoj, práve som našla Tvoj blog :) paráda, obdivujem Ťa, že sa chystáš na maratón :))
    túry po Slovensku milujem aj ja, hoci keby sa mi rozpadnú topánky, tak by ma asi porazilo a už by som nikam nešla :D
    tie pohľadnice sú krásne, ja by som si takú kúpila :)))
    pridám si Ťa, budem rada ak aj Ty mňa ;)) pozývam na môj blog :) http://kuceravasue.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Sue, určite si ťa rada pridám. :)
      Si z BA ze? Uz som tvoj blog zahliadla, len ako som mimo, tak som nestihla napisat.

      Odstrániť
    2. ahoj, áno som z BA ;))
      vďaka, dúfam, že sa Ti bude môj blog páčiť :)

      Odstrániť
    3. Do BA chodievam školiť. Takže pár krát za rok sa tam ohrejem. :)

      Odstrániť
  2. Já se těšila na info z výletu a ono to nakonec nevyšlo, škoda. V horách se může stát cokoli, tak hlavně, že jste dobře došli a boty se nerozpadly třeba někde na vrcholku.
    Kešky hledám občas, nesnáším masové hledání - tzn. najít za den aspoň 20, jako to někteří praktikují, prostě v klídečku v rámci túry najít 2-3 stačí.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite sa tam nabudúce vydáme znova. :) Život je plný prekvapení!
      Na kešky mám rovnaký názor. Mám ich za tie roky odlovených iba cca 45. Bohate to stačí. Vždy v rámci nejakého výletu. Len ma mrzí, že na školení vo Francúzsku som žiadnu nenašla. Neznášam mestské kešky!

      Odstrániť
  3. Je jak ja ti zavidim. Hned bych chtěla taky takovy výlet, jenže nikdo z mých přátel není turisticky založen, a samotnou mě to nebaví...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Drobenko a odkial si? Co si najst partu ludi, co na tury chodia? Ja som si tiez nasla priatelov, co behaju. :)

      Odstrániť
    2. Jsem z Vysočiny. Občas si sice s mamkou zajdeme na turu, ale to neni prostě ono...

      Odstrániť
    3. Tak skus nejaky turisticky klub. Nemate tam nieco take? :)

      Odstrániť
    4. Jsme malé městečko a funguje tu jen Klub důchodců a do něj mam ještě daleko :D

      Odstrániť
  4. Na kešky sa chystám no nemám GPS (malý handicap :D :D ) čiže vždy čakam či si požicam GPS od tatka mojho priatela... Teraz ju mám a o mesiac ideme do Jeseniku, ciže verim že sa bude lovit ako este nikty v Jesenickom kraji :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to je super, držím palce. Ja som totiž pri hľadaní úplne márna a potrebujem kľud. :D Ja používam app pre iPhone. Tiež nemám vyslovene GPS.

      Odstrániť
  5. Máš krásný blog a děkuji ti za přivedení na postcrossing :) Neměla jsem páru o tomhle :) Geocaching taky dělám, ale jen když někam vyrážíme na výlet, takže jen tak pro radost.

    Že by se někomu takhle rozpadly boty jsem ještě neslyšela :) Aspoň je na co vzpomínat:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem Lenielko. :)
      On mal tie topánky niekoľko rokov v skrini a ta guma proste zvetrala. :D

      Odstrániť

Každý váš komentár ma poteší. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...